Hva er termografi?

Termografi er avbildning av den termiske energien som avgis fra et objekt. Termisk eller infrarød energi er lys som ikke er synlig for oss fordi bølgelengden er for lang til å bli oppdaget av det menneskelige øyet, det er den delen av det elektromagnetiske spekteret som vi oppfatter som varme. Thermokamera gir oss muligheten til å se hva våre øyne ikke kan ved å produsere bilder av usynlig infrarød eller "varme" stråling. Nesten alt blir varmt før det svikter, noe som gjør infrarøde kameraer svært kostnadseffektive, verdifulle diagnostiske verktøy i mange forskjellige applikasjoner slik som i el-bransjen, bygg-bransjen (luftlekkasje, manglende isolasjon, fukt i tak og vegger samt at det blir nå brukt som forebyggende vedlikeholdsprogram på mange store byggeselskaper), militære, politi og medisinsk. 

Innenfor de siste 5 årene har termografi fått økende popularitet i det medisinske feltet. Teknologiske fremskritt i kameraene har ført til at disse blir mindre og enklere å ta med seg. Disse fremskrittene har åpnet opp nye felt for bruk av infrarøde kameraer og for termograførene. Noen av disse nye feltene omfatter hestetermografering, hundetermografering og mennesketermografering.

Hva er hestetermografi og hvorfor trenger du og din hest/ hund dette?

 

Hestetermografi, eller hesteinfrarød, har blitt benyttet hestebransjen i 40 år. Men de opprinnelige kameraene var klumpete og kostbare, det var ingen pasient prepareringsstandard, og få mennesker visste hvordan de skulle tolke bildene når de ble tatt. Teknologien, som ble introdusert på samme tid som ultralyd, falt raskt i unåde - bokstavelig talt, fordi folk ikke visste hvordan de skulle bruker den!

I dag mottar termografering anerkjennelse som en trygg, effektiv, økonomisk og verdifullt diagnostisk verktøy. Et spesialisert kamera konverterer utstrålt energi (infrarøde bølger) til et bilde som er synlig for det menneskelige øyet. Avgitt varme kan være direkte i sammenheng til sirkulasjon, som i sin tur kan indikere betennelse. Mens folk vanligvis tenker på infrarød som "varmt verktøy", er termografi like effektiv på å finne "kalde flekker." Redusert temperatur kan indikere nerveskader, sirkulasjonsforstyrrelser, muskelatrofi, avlasting, og mer. Det er viktig å huske at termografi er en fysiologisk avbildning, dette betyr at det oppdager endringer i metabolsk funksjon, men at det ikke kan fortelle deg spesifikt hva det underliggende problemet er. Anatomisk bildebehandling som røntgenbildene eller ultralyd er ofte nødvendig for å fastslå den spesifikke lesjon, mens termografi er utmerket til å lokaliserer problemer og måle heling/belastning eller andre prosesser over tid.

Infrarød teknologi gir et klart bilde av små temperaturforandringer på hudoverflaten. Varme og kulde kan gi en god indikasjon på hva som skjer i underliggende strukturer når kroppen reagerer på, og tilpasser seg stressfaktorer. Det er ingen andre metoder på markedet som vil gi deg så mye informasjon for en så lav kostnad som en fullskann av hele hesten inklusive tolkningen fra veterinær. Få en «baseline», altså hvordan ser din hest sitt normale termiske bilde ut. Dette er viktig for fremtidige bilder og analyser, for å raskt se endring. Resultatene kan også avdekke behov for behandling eller forebygging. Termografering avslører betennelser og symmetriske problemer som lett blir oversett med andre metoder, og termografi avslører også nerveskader.

 

Kontakt meg

Ring meg på : 917 17 419

eller send inn beskjed her: